Köpeğimi Kısırlaştırmalı mıyım ?
Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım ?
Öncelikle köpeklerin doğasına müdahale edildiği konusu üzerine ortaya çıkan tartışmalara değinmek istiyorum. Maalesef bizler kendi insani duygularımızı ve ihtiyaçlarımızı köpeklere yükleyerek ve onların da bizler gibi hissettiğini varsayarak hareket edebiliyoruz. Evet tabiki onların da duyguları, psikolojisi ve ihtiyaçları var. Ama bu hususta durum böyle değil. Köpek doğası bizden farklıdır ve sadece hormonların yönlendirmesiyle içgüdüleriyle hareket ederler. İhtiyaçları doğrultusunda değil. Bir köpeğin annelik ya da babalık duygusunu tatmaya ihtiyacı yoktur. Bir anne kendi büyüttüğü bir erkek yavrusuyla, ya da bir baba dişi yavrusuyla çiftleşebilir erişkin döneminde. Aynı zamanda iki kardeş de. Bu sadece dürtüsel bir davranıştır ve kontrolsüz sağlıksız üremeyi beraberinde getirir.
Özellikle ülkemizde sokak hayvanları varlığının önemli bir nedeni sahipli ya da sahipsiz hiç farketmez, köpeklerin kontrolsüz birşekilde çoğalması ve birçoğunun maalesef yuva bulamayıp sokaklara terkedilmesidir. Irk standartlarına uygun fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir ırkın veteriner hekim gözetiminde uygun periyotlar aralığında ve bellli bir yaşa kadar üretilmesi, o ırkın doğru şartlarda çoğalmasının ve yetiştirilmesinin sağlanması öngörülebilir bir harekettir. Bir ırkın doğru birşekilde üretimi yapılacaksa birçok husus göz önünde bulundurulmalıdır. Genetik olarak aktarılabilen birçok hastalık ve davranış bozukluğu söz konusu olabilir. Bunun dışında hem dişi hem de erkek köpeğin kısırlaştırılmaları ile ilgili hayvan sağlığı üzerine bir sürü olumlu etkisi vardır.
Doğru dönemde ve veteriner hekim değerlendirmesiyle verilen kısırlaştırma kararı ile; çiftleşme döneminde istenmeyen saldırganlıklar, genetik olarak da aktarılan davranış bozuklukları, gebelik ve doğum sürecine bağlı riskler, yalancı gebelik, kızgınlık döneminde kanama ve akıntıyla birlikte gelişebilen enfeksiyonlar, çiftleşmeyle bulaşabilen enfeksiyonlar, meme ve rahim kanseri ya da prostat ve testis kanseri gibi birçok problemin önüne geçilebilir.
Bunları göz önünde bulundurarak kısırlaştırma ile ilgili en uygun zamanı belirlemek için veteriner hekiminizden destek almanızı öneririm. Köpeğinizin fiziksel gelişimine göre ve bu hormonların davranışları üzerindeki etkilerinin de profesyonel bir gözle değerlendirilerek karar alınması çok daha sağlıklı olacaktır.