Yavru köpeklerde sağlık konusunda dikkat edilmesi gereken temel unsurlar

Yavru köpeklerde sağlık konusunda dikkat edilmesi gereken genel ve temel unsurlar


1. Öncelikle yavru köpeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmediği için; önemli aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarılmamalı, veteriner hekiminizin hazırlamış olduğu aşı takvimine eksiksiz uyulmalı ve yine hekiminizin yönlendirmesi doğrultusunda hareket ederek sosyal ve uygun ortamlara girmesi sağlanmalıdır. 

2. İç parazitler özellikle yuvarlak ve kancalı kurtlar yavru köpeklerde sık görülür. Bu da ishal, kusma ve karında şişlik gibi sorunlara yol açar. Düzenli dışkı kontrolü ve aşılamaya başlamadan evvel iç parazit uygulaması yapılması önem arz eder. 

3. Kas, kemik ve eklem gelişiminin en hassas olduğu ilk 6 aylık dönemde, yavru köpeğinizi kaygan zeminlerden ve çok basamaklı merdivenlerden uzak tutmalısınız. Oldukça oyuncu oldukları bu dönemde aynı zamanda yüksek bir zeminden atlama, hoplayıp zıplama gibi hareketlerine karşı kontrollü olunmasında da fayda var. Aksi taktirde genelde genetik olarak karşımıza çıkan kalça çıkığı ya da diz kapağı çıkması gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. 

4. Beslenme düzeni kontrollü bir şekilde veteriner hekiminizin yönlendirmesiyle planlanmalıdır. Ani mama değişimleri, uygun olmayan gıdaların verilmesi; kusma ishal gibi problemlere sebep olabilir. 

5. Özellikle çok küçük ırk yavru köpeklerde kan şekeri hızla düşebilir. Halsizlik, titreme ve nöbetler görülebilir. Bu belirtiler farkedilirse hemen müdahale edilmelidir. Uygun beslenme düzeni bu noktada da oldukça önemlidir. Gerekirse az ve sık öğün şeklinde besleme yapılabilir. 

6. Yavru köpeklerde süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerin çıkma süreci dikkatle izlenmelidir. 4-7 aylık süreç önemlidir. Süt dişlerinin düşmemesi diş eti ve çene sağlığıyla ilgili problemlere yol açabilir, müdahale edilmesi ve çekilmesi gerekebilir. Aynı zamanda dişleri bu dönemde çok kaşınacağı için veteriner hekimizin önerdiği uygun oyuncaklar ve kemikler verirseniz; ısırma ve eşya kemirme gibi istenmeyen davranışların önüne geçmiş olursunuz. 

7. Yabancı cisim yutma problemiyle en sık karşılaştığımız dönemdir. Bu dönemde yavru köpek çok daha fazla ağzını kullanır. Toksik maddeler, boğulma ve tıkanma riski taşıyan ya da kesici delici olabilecek objelerden korunmalıdır. 

8. Yavru köpekler üşür. Dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşılabilir ve üşütebilirler. Onlar için en uygun ortam sıcaklığı sağlanmalıdır. Özellikle küçük ırk köpeklerde, dışarı çıkarmaya başladığınız dönemde soğuk ve yağışlı havalarda kıyafet giydirmeniz büyük fayda sağlar.


Erken teşhis ve düzenli veteriner hekim kontrolü bu tarz sorunların önlenmesinde veya kontrol altına alınmasında önemlidir.